Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Előző
Következő
 • "Amitől rettegtünk, bekövetkezett. Az éjjeli távirat meghozta a megdöbbentő hirt, hogy Szeged, a legnagyobb magyar város, éjjeli két óra óta víz alatt áll. A gyilkos áradat átszakította a töltést s pusztitva rohan az utczákon végig elsöpörve mindent mi utjában áll."

 • Elérhető a települési vízkár-elhárítási segédlet


  Jelen segédlet célja, hogy útmutatást adjon a települési vízkár-elhárítási terveket készítő tervezők számára a célszerű dokumentáció felépítésének kialakításában: az elvárható tartalom megadásában, a szöveges leírásban, a mellékletek, és segédletek elkészítésében.

  Az elkészült dokumentum megtalálható a

  http://www.ovf.hu/hu/segedlet

  linkre kattintva.
 • A Medencés Kikötő infrastrukturális fejlesztése


  „A Medencés kikötő infrastrukturális fejlesztése” az Európai Unió támogatásával valósul meg a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretében, több mint 70 millió Forint összköltségben.

 • Across the Tisa - Folyami kikötő létesítése a Magyar-Szerb országhatár határvízi szelvényében


  A magyar-szerb közös érdekeltségű vízi határátkelőhely kialakítása az Európai Unió támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, több mint 1,5 millió Euró összköltségben.

 • 11.06. árvízvédelmi szakasz védelmi képességének komplex fejlesztése

  A projekt célja az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázatok csökkentése az állam feladatkörébe tartozó fejlesztésekkel a Tisza mentén.A KEOP 2007-2013-as programozási időszakában lehetőség nyílt állami tulajdonú árvízvédelmi művek fejlesztésére.

  Igazgatóságunk projektjavaslatot nyújtott be, mely a Tisza bal parti és Maros bal parti töltés bel- és külterületi szakaszait, valamint a gátőrházi infrastruktúrát és egyéb védelmi létesítményeit érinti a Torontáli öblözetben.

  Ezen öblözet jelentős része mélyártéri, így az e szakaszon húzódó árvízvédelmi rendszer előírt szintre való kiépítése elengedhetetlen. A projekt összköltsége: 1.258.746.990 Ft (100%-os támogatás intenzitással)...

Pályázatok

Autóvillamossági szerelő pályázat

frissítve: 2017.09.19.; Török Hajnalka
Autóvillamossági szerelő pályázat, benyújtási határidő: 2017. 10. 15.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - VÍZ VILÁGNAP 2017.

frissítve: 2017.02.08.; Nagyszöllősi Nóra
A hagyományokhoz híven az ATIVIZIG és az MHT Szegedi Területi Szervezete pályázatot hirdet a Víz Világnapja alkalmából. Az idén négy korosztálynak szól a felhívás.

Pályázati felhívás - STOCKHOLMI IFJÚSÁGI VÍZ DÍJ 2017

frissítve: 2017.01.09.; Nagyszöllősi Nóra
Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával.

Érdekességek

Mobilalkalmazás a Víz Világnapi programok felfedezéséhez

frissítve: 2017.02.28.; Nagyszöllősi Nóra
Használd az EVENT@HAND mobilalkalmazást, hogy felfedezd a 2017. évi Víz Világnapi programokat.

Istrángos cölöpverő makettje az ATIVIZIG gyűjteményéből a Duna Múzeumban

frissítve: 2016.06.07.; Nagyszöllősi Nóra
Istrángos cölöpverő makettje az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből 2016 februárjától a Duna Múzeum nem a saját gyűjteményéből választja ki a Hónap műtárgyát. A 12 hazai vízügyi igazgatóság tárgyai vendégeskednek majd nálunk, szélesebb betekintést nyújtva a látogatóknak a vízügyes múlt gazdag tárgyi és történelmi örökségébe. Júniusban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műtárgyát és fotóit láthatják a hozzánk érkezők. http://dunamuzeum.hu/index.php/honapmutargya

Halak palotája, rovarok bölcsője,erdők éltetője - a Tisza

frissítve: 2016.06.07.; Nagyszöllősi Nóra
A XXIV. Kaán Károly Természet- és Környezetismereti verseny országos döntőjében Csongrád Megyét - az 5-6. osztályosokon mezőnyében - a szegedi Rókus Általános Iskola diákja Kovács Bereniké (5.o.) képviselte. A döntőben bemutatott kiselőadása a Tiszáról szólt, melyet nagy örömmel közlünk oldalunkon is. Fogadják szeretettel.

Hírek - Sajtóközlemények

Vízügyes kiállítóhelyek szakemberei tanácskoztak

frissítve: 2017.10.02.; Nagyszöllősi Nóra
A vízügyi múzeumok és kiállítóhelyek összekötőinek éves találkozójára idén Gyulán került sor. A szeptember utolsó hetében megrendezésre kerülő eseménynek ebben az évben a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott gyulai Tájvízház adott otthont.

Megkezdődött az ár- és belvízvédelmi művek őszi felülvizsgálata

frissítve: 2017.09.05.; Nagyszöllősi Nóra
A vonatkozó kormányrendelet értelmében évente egy alkalommal ellenőrizni kell az ár- és belvízvédelmi műveket, azok műtárgyait, tartozékait, valamint a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések állapotát.

Duna Napot ünnepeltek a vízügyesek

frissítve: 2017.06.30.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a 2017. évi Nemzetközi Duna Napot Barcson tartotta, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal közös szervezésben. A 2004 óta megrendezésre kerülő nemzetközi Duna Nap célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó természeti kincseire, mely összeköti a folyó partja mentén lévő országokat.

Korábban indulhat meg a forgalom a Huszár Mátyás rakparton

frissítve: 2017.06.22.; Nagyszöllősi Nóra
A mobil árvízvédelmi fal összeszerelési gyakorlatot az ATIVIZIG szakemberei az előre tervezettnél ütemesebben hajtották végre, így a forgalom is a hamarabb indulhat meg a rakparton.

Forgalomkorlátozások vízügyes gyakorlat miatt

frissítve: 2017.06.16.; Nagyszöllősi Nóra
Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2017.06.21-22-én Szeged belvárosi partfal szakaszán gyakorlatot tart, melynek idején forgalomkorlátozások lesznek érvényben!

A stratégiai IPA-projekt megvalósításáról ma írták alá az együttműködési megállapodást

frissítve: 2017.05.30.; Nagyszöllősi Nóra
Szerbiában egyedüli községként nyert stratégiai projektre uniós támogatást a magyarkanizsai önkormányzat. Az IPA-projekt összértéke, melynek hordozója a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) 6.980.608 euró, pályázati partnerei pedig a magyarkanizsai önkormányzat és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. Az unió az összeg 85 százalékát, azaz 5.933.516 eurót vissza nem térítendő támogatásként ítélt oda a projekt megvalósítására.

Nyereményből jutalom

frissítve: 2017.05.03.; Nagyszöllősi Nóra
2016 év végén az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársaiból álló lelkes társaság is részt vett az egyik hazai kereskedelmi televízió kvízműsorában.

Megünnepeltük a Víz Világnapját

frissítve: 2017.03.22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete 2017. március 22-én délelőtt tartotta ünnepi rendezvényét a Víz Világnapja alkalmából Szegeden.

Elkészült az ATIVIZIG Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv végleges változata

frissítve: 2017.07.03.; Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna
Az 1772/2016. (XII. 15.) Korm. határozat alapján az öntözésfejlesztési beruházások elősegítéséhez Igazgatóságunk a működési területére vonatkozóan elkészítette a Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Tervet (VKGTT), melynek része a „Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv (stratégiai) környezeti vizsgálatának” dokumentuma is. Az SKV-t a 2/2005. (I.11.) Kormányrendelet 7. § (1) bekezdése alapján állítottuk össze. A VKGTT és az SKV dokumentumok véleményezési szakasza lezajlott, a tervek kiegészítése a megküldött észrevételek és vélemények alapján megtörtént.

A Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére vonatkozóan tartalmazza a felszíni és felszín alatti vízkészlet jelenlegi állapotának értékelését, az öntözés céljára rendelkezésre álló szabad vízkészletet, megbecsüli a várható öntözési igényeket, feltárja az igények és lehetőségek közötti kapcsolatot. A terv célja a 2014-2020 fejlesztési ciklusban az öntözésfejlesztéseket szolgáló vízjogi engedélyek kiadásának stratégiai megalapozása.

379/2015. Korm. rendelet szerinti jegyzői adatszolgáltatás

frissítve: 2017.03.09.; Lovrity László
A Magyarország települési szennyvízelvezetési és -tisztítási helyzetét nyilvántartó Településsoros Jegyzékről és Tájékoztató Jegyzékről, valamint a szennyvízelvezetési agglomerációk lehatárolásáról szóló 379/2015. (XII. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) Magyarország valamennyi településére vonatkozóan előírja a 2. melléklet szerinti jegyzői adatszolgáltatás teljesítését. Az adatszolgáltatáshoz szükséges adatlap, valamint a kitöltési útmutató az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjáról tölthető le.

Események

MEGHÍVÓ LAKOSSÁGI FÓRUMRA

frissítve: 2017.09.11.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett apátfalvi lakossági fórumra.


Vízrajzi tájékoztatók

Vízrajzi összefoglaló a 2015/2016-os hidrológiai évről

frissítve: 2016.11.14.; Szarvas Ferenc
Az elmúlt hidrológiai év időjárási jellegzetességeit vizsgálva az évszakok átrendeződése, a később kezdődő, rövidebb tél és a tovább tartó nyár lehet a leginkább szembetűnő. Az előző pár évhez hasonlóan a klímaváltozással prognosztizált általános hőmérsékletemelkedés, a csapadékosabb tél (kevesebb hóval) és a rövid idő alatt lehulló nagycsapadékok az idei évet is jellemezték. A vízjárás ennek megfelelőn alakult az évben, az áradások már február-márciusban jelentkeztek – március elején a Hármas Körösön I. fokú készültségi szintet kiváltva – emellett január végétől április elejéig belvízvédekezésre is szükség volt, amikor I. és II. fokú készültségi szintet is el kellett rendelni.


 
Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közadattár - Közadatkereső Hotel Novotel Szeged - A webkamera elhelyezését biztosítja
Kormányzati Portál
WAHASTRAT