Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 62 599 599*
RSS  
 
Előző
Következő
 • Víz világnapi programok Szegeden

  Hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett cégek, szervezetek a Víz világnapján Szegeden.

 • „Szeged nincs többé. A még két nap előtt virágzó város, a magyar fajnak metropolisza, annyi történelmi emlék nevezetes helye, ma iszappal és vízzel borított tenger. Ott hol a jólét öröme tanyázott,- ma sírás és jajveszékelés hangzik minden oldalon. Hol eddig sárga vetés aranykalászai rengettek a délibáb ragyogványában – ma emberek sírja és pusztulása emelt gyászos temetőt. Nektek pedig szerencsétlen szegediek szolgáljon gyászotok sötét napjaiban legalább némi vigaszul a haza millióinak részvéte és készséges segédkezése, s azon keserű könnyek, melyeket szerencsétlen sorsotok fölött az egész nemzet tört szíve hullat.”
  (Budapest napilap, 1879. március 15.)

 • Határon átnyúló projekt

  Magyar és szerb tudományos partnerek együttműködésével valósul meg "A vízgazdálkodást és a szélsőséges időjárási helyzetekből eredő kockázatok mérséklését támogató aszály és belvíz monitoring megoldások fejlesztése" című, HUSRB/1602/11/0057 azonosító számú projekt.

  Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, 852.085 euró összköltségvetésből (melyből az EU által nyújtott támogatás 724.272,25 euró) megvalósuló projekt fő célja magyar és szerb szakértők, kutatók és mérnökök összefogásával a szélsőséges időjárási viszonyok (mint az aszály és belvíz) negatív hatásainak mérséklése.

 • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című, KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosító számú európai uniós projektet.

  A Széchenyi 2020 program keretében, 12 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelme érdekében.

  A fejlesztés további célja az árvízvédekezési költségek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása. A projekt Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érinti.

Pályázatok

"Lapos " pályázati felhívás

frissítve: 2018.04.09.; Ágh Róbert Dr.
Benyújtási határidő: 2018.05.11.

FELHÍVÁS - Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2018

frissítve: 2017.12.18.; Nagyszöllősi Nóra
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen.A döntőben az egyes országok versenyének győztese indulhat. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van.

Dr Benedek Pál települési vízgazdálkodási innovációs verseny diákoknak

frissítve: 2017.11.06.; Kovács Károly s.k. a MASZESZ elnöke
Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség felhívása a Dr. Benedek Pál települési vízgazdálkodási innovációs díjra, diákok számára. A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ) innovációs versenyt hirdet általános iskolai 7-8 osztályos és középiskolás diákok részére.

Érdekességek

MÉRNÖKFILM

frissítve: 2017.10.17.; Nagyszöllősi Nóra
Sok szeretettel ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe a "MÉRNÖKÖK SAVARIÁTÓL SZOMBATHELYIG" című kisfilmet.

Mobilalkalmazás a Víz Világnapi programok felfedezéséhez

frissítve: 2017.02.28.; Nagyszöllősi Nóra
Használd az EVENT@HAND mobilalkalmazást, hogy felfedezd a 2017. évi Víz Világnapi programokat.

Istrángos cölöpverő makettje az ATIVIZIG gyűjteményéből a Duna Múzeumban

frissítve: 2016.06.07.; Nagyszöllősi Nóra
Istrángos cölöpverő makettje az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből 2016 februárjától a Duna Múzeum nem a saját gyűjteményéből választja ki a Hónap műtárgyát. A 12 hazai vízügyi igazgatóság tárgyai vendégeskednek majd nálunk, szélesebb betekintést nyújtva a látogatóknak a vízügyes múlt gazdag tárgyi és történelmi örökségébe. Júniusban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műtárgyát és fotóit láthatják a hozzánk érkezők. http://dunamuzeum.hu/index.php/honapmutargya

Hírek - Sajtóközlemények

Tájékoztatás rakpartnyitásról

frissítve: 2018.04.21.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Szeged MJV Önkormányzata 2018. április 23-án (hétfő) reggel 05:00 órától nyitja meg ismét a Huszár Mátyás rakpartot a közúti forgalom előtt.

Tájékoztatás duzzasztás megkezdéséről

frissítve: 2018.04.17.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást 2018. április 17-én 15 órakor megkezdték.

Tájékoztató duzzasztás megszüntetéséről

frissítve: 2018.04.07.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel - a levonuló árhullám miatt - a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást 2018. április 05-én 13:30 órakor megszüntették.

Tájékoztató a Huszár Mátyás rakpart zárásáról

frissítve: 2018.04.06.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a jelenlegi hidrológiai helyzet alapján 2018. április 7-én (szombat) reggel 06:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása.

Tájékoztatás rakpart megnyitásáról

frissítve: 2018.03.29.; Nagyszöllősi Nóra
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Szeged MJV Önkormányzata 2018. április 3-án (kedd) reggel - várhatóan 06:00 órától - nyitja meg ismét a Huszár Mátyás rakpartot a közúti forgalom előtt.

Tájékoztatás duzzasztás megkezdéséről

frissítve: 2018.03.24.; Nagyszöllősi Nóra
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság értesítése alapján tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást 2018. március 24-én 09:00 órakor megkezdték. A Tisza folyó Kisköre alatti szakaszán a várható apadás miatt a vízieszközök üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségre számítani kell, valamint a szükséges intézkedéseket szíveskedjenek megtenni.

Víz világnapi ünnepség és díjátadás Szegeden

frissítve: 2018.03.22.; Nagyszöllősi Nóra
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete március 22-én tartotta víz világnapi ünnepi rendezvényét Szegeden, melynek során a jeles nap alkalmából kiírt pályázatra beküldött alkotásokat is díjaztuk.

Elkészült az ATIVIZIG Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv végleges változata

frissítve: 2017.07.03.; Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna
Az 1772/2016. (XII. 15.) Korm. határozat alapján az öntözésfejlesztési beruházások elősegítéséhez Igazgatóságunk a működési területére vonatkozóan elkészítette a Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Tervet (VKGTT), melynek része a „Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv (stratégiai) környezeti vizsgálatának” dokumentuma is. Az SKV-t a 2/2005. (I.11.) Kormányrendelet 7. § (1) bekezdése alapján állítottuk össze. A VKGTT és az SKV dokumentumok véleményezési szakasza lezajlott, a tervek kiegészítése a megküldött észrevételek és vélemények alapján megtörtént.

A Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére vonatkozóan tartalmazza a felszíni és felszín alatti vízkészlet jelenlegi állapotának értékelését, az öntözés céljára rendelkezésre álló szabad vízkészletet, megbecsüli a várható öntözési igényeket, feltárja az igények és lehetőségek közötti kapcsolatot. A terv célja a 2014-2020 fejlesztési ciklusban az öntözésfejlesztéseket szolgáló vízjogi engedélyek kiadásának stratégiai megalapozása.

379/2015. Korm. rendelet szerinti jegyzői adatszolgáltatás

frissítve: 2017.03.09.; Lovrity László
A Magyarország települési szennyvízelvezetési és -tisztítási helyzetét nyilvántartó Településsoros Jegyzékről és Tájékoztató Jegyzékről, valamint a szennyvízelvezetési agglomerációk lehatárolásáról szóló 379/2015. (XII. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) Magyarország valamennyi településére vonatkozóan előírja a 2. melléklet szerinti jegyzői adatszolgáltatás teljesítését. Az adatszolgáltatáshoz szükséges adatlap, valamint a kitöltési útmutató az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjáról tölthető le.

Események

MEGHÍVÓ LAKOSSÁGI FÓRUMRA

frissítve: 2017.09.11.; Nagyszöllősi Nóra
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett apátfalvi lakossági fórumra.


Vízrajzi tájékoztatók

Vízrajzi összefoglaló a 2016/2017-os hidrológiai évről

frissítve: 2017.11.15.; Szarvas Ferenc
Az elmúlt hidrológiai év időjárási jellegzetességeit vizsgálva a legszembetűnőbb az öt éve nem tapasztalt, szinte minden hónapra jellemző, összességében több mint száz mm-es csapadékhiány. Az éghajlatváltozással prognosztizált változásokból idén a hőmérséklet emelkedését érezhettük igazán. Februártól-májusig valamint augusztus és szeptember hónapban is működési területünkön mérték az országos havi maximum hőmérsékletet. Az évet hosszú és forró nyár, rövidebb tél, korábbi olvadás jellemezte. A „rövidebb tél” azonban idén jelentős lehűléssel érkezett, ami folyószakaszainkon komoly jegesedést váltott ki. A februári olvadás hatására a Tiszán meginduló zajlójég miatt III. fokú jégvédelmi készültség is elrendelésre került, valamint I. illetve II. fokú belvízvédelmi fokozat is volt érvényben. A forró és száraz nyár pedig a Maroson eredményezett hosszú kisvizes időszakot, ami során Makónál szeptemberben a valaha mért legkisebb vízállás alá is süllyedt a vízszint.


 
Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ Közadattár - Közadatkereső Hotel Novotel Szeged - A webkamera elhelyezését biztosítja
Kormányzati Portál
WAHASTRAT
 
  Országos Vízügyi Főigazgatóság
Ügyfélszolgálat: +36 80 204 240